Nowoczesna dietetyka

Kluczowym problemem zdrowego odżywiania jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu oraz utrzymanie równowagi jelitowej.

Współczesna przetworzona żywność dostarcza zubożone wartości odżywcze, z drugiej strony wzbogacana jest całą gamą szkodliwych dodatków: konserwantów, barwników, spulchniaczy i polepszaczy smaku. Spożywamy mięso naszpikowane antybiotykami, hormonami i sterydami (pochodzą z pasz dla zwierząt), pijemy zanieczyszczoną wodę i oddychamy zanieczyszczonym powietrzem.

W organizmie gromadzą się toksyny, które zaburzają pracę enzymów, zakwaszają organizm i sprzyjają wzrostowi patogennych mikroorganizmów, grzybów i pasożytów. Dodatkowo niewłaściwa dieta, a zwłaszcza nadmiar cukrów i białek zwierzęcych powoduje zakwaszanie i niedotlenienie organizmu. Zostają zaburzone procesy trawienia i wchłaniania, co w konsekwencji powadzi do niedożywienia oraz osłabienia funkcji różnych tkanek i narządów.

Najczęstsze skutki współczesnego modelu odżywiania:

  • zakwaszenie organizmu
  • zaburzenia równowagi jelitowej
  • nieszczelne jelito
  • nietolerancje pokarmowe
  • insulinooporność
  • nadwaga i otyłość
  • zaburzenia układu obronnego

W naszym gabinecie każde badanie profilaktyczne (badanie żywej kropli krwi i kwantowa analiza zdrowia) jest zakończone konsultacją dietetyczną. Konsultacja w cenie badania.

Otrzymają Państwo indywidualne wskazówki dietetyczne i zalecenia suplementacji dotyczące:

  • diety odkwaszającej
  • diety oczyszczającej
  • diety eliminacyjnej
  • przywrócenia równowagi jelitowej
  • diety przy insulinooporności
  • diety przeciwgrzybiczej

Na życzenie klienta układamy 7-dniowe jadłospisy dla wymienionych rodzajów diet (opłata wg cennika).